træbriketter

Skån miljøet ved at bruge de rigtige træbriketter til din brændeovn

I dagens Danmark prøver vi, så vidt det er muligt, at blive mere miljøvenlige, på den eller den anden måde.

Der er mange muligheder for at skåne miljøet i hverdagen. Én af tingene er at tænke over hvad man fyrer op med i brændeovnen.

Du kender måske til dette scenarie; der ligger sne udenfor, og der skal hygges med stearinlys og ild i pejsen. Du henter brændet ude fra garagen af. Brændet knitre og syder, og skaber en helt særlig stemning. Du er ikke til træbriketter, for deres kunstige udseende giver ikke den samme stemning. Der er noget helt særligt, og autentisk, over træstumperne, som langsomt bliver til aske.

Men der tager du fejl. Træbriketter er, hvis de er købt det rette sted, et 100% naturprodukt. De frigiver mere varme end normalt brænde, og er i realiteten mere miljøvenlige end normalt brænde. Sidst får du også langt mere for pengene.  Det er dog vigtigt, inden du køber en palle briketter, at vide lidt om deres produktion, hvordan de brænder, og hvilke forhandlere du bør henvende dig til.

Hvad kan man fyre op med?

Er du typen, som hellere sparer lidt penge ved at fyre op med sidste års nedrevet rækværk, er du nok nødsaget til at læse op på reglementet. Herning kommune udgav, i 2016, et dokument som beskriver hvilket brændsel til fyringsanlæg, der er tilladt at bruge. Her er en liste over hvilke materialer, som er tilladt, og hvilke som ikke er. Se nedenstående liste:

Tilladt Brændsel

 1. Råtræ, kløvet
 2. Rent træ uden indhold af lim, lak, maling, søm, skruer, beslag mv.
 3. Træpiller af rent træ
 4. Træbriketter af rent træ
 5. Træflis af rent træ
 6. Andre restprodukter omfattet af biomassebekendtgørelsen nr. 84 af 26. januar 2016.

Forbudt Brændsel

 1. Træpaller, inkl. engangspaller
 2. Imprægneret træ
 3. Malet træ
 4. Lakeret træ
 5. Limet træ
 6. Spånplader
 7. MDF-plader
 8. Plastlaminatplader
 9. Savsmuld
 10. Jernbanesveller
 11. Telefonmaster
 12. Emballagetræ.

De fleste i dag bruger træbriketter til at tænde op med. Det er dog essentielt at vælge de korrekte briketter. Og hvorfor er det det? Jo ser du; mange træbriketter bliver produceret med tilsætningsstoffer, som udskiller giftige gasser og herved forurener miljøet. Derfor, når du vælger din forhandler af træbriketter, skal du være opmærksom på hvordan de bliver produceret.

Hvordan er træbriketter produceret?

De gode træbriketter bliver produceret af findelt træ eller savsmuld, som kommer ud for et stort pres fra en maskine. Under presset vil træet herefter frigive et stof kaldet ”lignin”, som får træet til at binde sig. Briketternes ”brændetid” afhænger af træsorterne, og hvor hårdt et pres træet har været under. Årsagen til at træbriketter brænder bedre end almindeligt brænde, er fordi fugtindholdet i træbriketterne som regel ligger på omkring de 6-7%. Fugtprocenten i almindeligt brænde er væsentligt højere, med en fugtprocent på 18%.

Fordele ved at bruge træbriketter

Som tidligere nævnt er almindeligt brænde oftest fugtigt og har en del harpiks på sig. Dette kan medfører at brændingen kan blive ukontrollérbar og svær at tænde op med.

Når du køber træbriketter sælges de efter vægt. Almindeligt brænde bliver solgt efter kassemål, hvor der oftest kun er 70% træ og 30% luft i kasserne. Derfor får du en del mere for pengene ved at købe træbriketter.

Sidst er brændetiden væsentligt længere med træbriketter, selvom de til tider kan være dyrere end almindeligt brænde.

Undgå træbriketter af dårlig kvalitet

Hvis du skal få det optimale varme-potentiale ud af træbriketterne skal de være købt det rigtige sted og af høj kvalitet.

En god træbriket skal, som udgangspunkt, være robust i materialet og lugte neutralt.

Det er desværre ikke helt nemt at finde de gode og kvalitetsrige briketter. En god idé er derfor at bestille en prøvepakke hjem, til at starte med.

Du kan se om træbriketterne er af dårlig kvalitet, ved at undersøge om briketterne smuldrer nemt. Når der bliver gået på kompromis med kvaliteten kan du også regne med, at de også er produceret med tilsætningsstoffer. Dette kan du lugte når du brænder briketterne af. Hvis briketterne har tilsætningsstoffer i sig, vil de lugte kemisk eller af lim og lak. Du bør derfor være opmærksom på lugten, når du brænder dem af. For at opsummere, er det herved vigtigt, når du vælger din forhandler, at læse godt op på hvad deres briketter indeholder samt virksomhedens CSR.

Spar kostbar tid og køb træbriketter fra Absolut Træpiller

Det er ikke nemt at finde en forhandler, som både tilbyder miljøvenlige briketter, men som også tager en overkommelig pris for deres produkter. Men fat mod. På hjemmesiden www.absolut-traepiller.dk kan man finde billige træbriketter, som både er af høj kvalitet men samtidig også skåner miljøet. Træbriketter, fra Absolut Træpiller, er derfor den perfekte løsning til en miljøvenlig hyggeaften, med ild i pejsen, til en overkommelig pris.

Træbriketter, fra Absolut Træpiller, er derfor den perfekte løsning til en miljøvenlig hyggeaften, med ild i pejsen, til en overkommelig pris. Læs mere om produkterne her.