Dart som sport og spil

Dart er et spil, der går ud på at kaste dartpile mod en dartskive. Der er en lang række af forskellige forskellige variationer af spillet, men den mest kendte og spillede variant af alle er 501, som går ud på, at spillerne skal spille ned fra 501 point og til sidst afslutte med en double.

Dart kendes af de fleste, som et spil der udøves på engelske pubber, hvilket også er helt korrekt. Englænderne er især glade for dartspillet, og er samtidig også den mest vindende nation til alle store mesterskaber. Men ikke kun i England er de glade for spillet, som de fleste af os er vokset op med som et hyggeligt og familievenligt spil, der ofte blev spillet i sommerhuset. Også i resten af Storbritannien, Holland, USA, Israel og i Skandinavien er man meget glad for spillet.

Men udover at være et værtshusspil og sommerhusspil, afholdes der også hvert år VM i dart, som live-transmitteres i det meste af verden, og indeholder store pengepræmier til guld- og sølvvindere.

Bag om dart
Det menes, at spillet dart opstod blandt soldater, som kastede små pile mod træstubbe. Når træstubbene tørrer, opstår der revner i disse, som følger træets årringe, der minder om nutidens dartskiver.

Spillet bredte sig i første omgang til træindustrien, hvor træet blev forarbejdet således, at det i høj grad mindede om de dartskiver, som der bruges i dag. Hvorefter skiverne blev medbragt på den lokale pub.

Den traditionelle nummerinddeling har tallet 20 placeret øverst. Hensigten med dette er først og fremmest at straffe unøjagtighed, hvilket er den primære årsag til, at de højeste numre er omgivet af lavere numre. Tallet 20 er blandet andet omkranset af 5 og 1. Dette system blev udtænkt af Brian Gamlin i 1896.