home Hus og Have Faskiner sikrer naturlig nedsivning for regnvand

Faskiner sikrer naturlig nedsivning for regnvand

Når man kigger på nye huse rundt omkring i landet, bliver de som regel bygget på arealer, der tidligere stod helt tomme. I forbindelse med etablering af et nyt hus sættes der tagrender op, som skal lede regnvand så langt væk fra huset som muligt, da der ikke er nogen, som er interesseret i fugt. Regnvandet bliver derfor ofte ledt ud til kloakken et sted. Når det sker, er der altså en masse regnvand, som der ikke får lov til at sive naturligt ned i grundvandet. Jo større dit hus, skur, værksted eller lignende med tagrender, er, jo mere regnvand bliver forhindret i en naturlig nedsivning. Hvordan kan man så komme det til livs?

Jo, den rette løsning er faskiner. Med faskiner graver man bio-blokke ned et sted på grunden, og så hjælper de her faskiner med at få regnvandet til naturligt at sive ned til grundvandet. Tagrenderne ender så i stedet ud til ens faskiner frem for at ende ud i et afløb. Måden hvorpå faskiner bliver bygget, er egentlig meget simpel. Hvor enden på en tagrende som regel ender ud i et afløb, skal tagrenden i stedet ende ud i ens faskiner eller et afløb, som der fører til de placerede faskiner. Selve teknikken er relativt ny, og blev egentlig introduceret for små 20-25 år siden. Dengang anvendte man en lidt anderledes teknik. Teknikken dengang gik ud på at man gravede et hul 3-4 meter fra huset, og så fyldte man det med 1 m3 nøddesten, det var dengang den nemmeste og billigste måde at bygge en faskine på, men nutidens metode er bedre, da bio-blokke er billigere, og der skal ikke graves ligeså meget. Desuden vejer bio-blokke også mindre, så det er også nemmere at etablere.

Der er masser af fordele ved faskiner, men hvis man skulle finde noget negativt, ville det nok være, at det kræver, at man graver noget jord op, og det skader naturligvis græsset. Dog kan jorden nemt puttes tilbage, og græsset gror selvfølgelig ud igen. Mange vil muligvis have det som en bekymring over deres have, hvis de skal kigge for meget på noget halv færdiggroet græs. Hvis man ikke kan vente på det, er det dog også muligt at bygge oven på sine faskiner. Der kan for eksempel bygges en dam, sø, vandhul eller hvad man vil kalde det, og det er et pænere alternativ til noget græs, der ikke helt er groet ud.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *