Åreknuder kan sagtens behandles

Åreknuder kan forekomme af flere grunde. En åreknude er synlige, snoede og udvidede vener, der er synlige lige under huden. Det kan være en sygdom i sig selv, eller det kan forekomme efter en blodprop i det dybe venesystem samt ved sjældent fødte venesygdomme. Åreknuder forekommer hos 20 – 30 procent af befolkningen og forekommer en smule hyppigere hos kvinder end mænd. Årsagen til at man får åreknuder er, at venerne i kroppen indeholder de såkaldte veneklapper, der fungere lidt som sluser. Disse veneklapper skal sikre at blodet i venerne kun løber en vej, nemlig mod hjertet. Det sker af og til at disse klapper bliver ødelagt, hvilket dermed betyder, at blodet nu kan løbe den modsatte vej. Grundet tyndekraften løber blodet derfor mod benene. Dette medføre til, at blodet ophober sig i benene og grundet et stigende tryk, bliver venerne udvidet, slyngede og synlige under huden.

Symptomerne på åreknuder

Symptomer på åreknuder behøver ikke altid at være tilstede andet end rent udseendemæssigt. Der behøver altså ikke, at være nogle gener ved åreknuder, der er dog enkelte tilfælde hvor personer føler en ubehag og/eller tyngdefølelse i benene. Hvis man oplever, at benet pludseligt begynder at hæve, er det dog enormt vigtigt at kontakte en læge hurtigst muligt. Det samme er gældende, hvis benet ikke heler et sår eller hvis der går hul på en åreknude.

Behandling mod åreknuder

Behandling af åreknuder kan ske på 3 forskellige måder. Den første behandling er et kirurgisk indgreb, hvor der skæres en åbning i lysken, og derefter bliver venen trukket i så den retter sig ud. Den anden behandling er forholdsvis ny og omfatter en laserbehandling, hvor et kateter føres op ved en åbning i knæet og helt op til lysken. I kateteret sidder der et varmelegeme som tændes, og dernæst trækkes kateteret tilbage. Varmen får venen til at trække sig sammen, og dermed kommer man problemet til livs. Den tredje og sidste behandling mod åreknuder er en mindre omfattende metode. Den er dog heller ikke altid lige så effektiv, og den virker bedst mod små åreknuder. Metoden omfatter, at lægen sprøjter skum ind i venen som får den til at lukke sig sammen, da denne skum skaber en årebetændelse. Denne behandling kombineres dog ofte med de to ovenstående.

Hvis du opdager at der er kommet en åreknude så frygt ej, da de sjældent er farlige. Hvis du dog oplever gener, eller rent kosmetisk, ønsker at få fjernet åreknuder så kontakt din læge og hør hvad mulighederne er.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *